Beluga vodka review

Beluga vodka is een ultra premium vodka gemaakt door de Mariinsk Distillery in Siberië, Rusland. Het merk Beluga zelf bestaat nog niet zo heel lang (2002), maar is wel de populairste premium vodka in Rusland.  Dit zou komen door de smaak van Beluga, die op een erg speciale manier verkregen wordt. Beluga wordt gemaakt van mout, in plaats van graan, en van water 300 meter onder de Siberische grond. Na de filtratie en distillatie ondergaat de vodka een ‘rust’. Hier komt de vodka 30 dagen tot rust voordat de Beluga vodka verpakt en verscheept wordt. Beluga vodka is te koop in bijna elke slijterij met een adviesprijs van €39,99.

De fles

De Beluga-beleving begint al bij de fles. De fles is lang en slank en oogt erg premium. Door de kleuren zwart, zilver en goud te gebruiken straalt de fles luxe uit. Het zilverkleurige label geeft de fles tevens een mooie strakke uitstraling. De fles is netjes geseald en heeft een kurken dop, weer een pluspunt. Op elke fles Beluga wordt een beluga visje met de hand erop geplakt. Dit geeft de fles nog meer premium feeling aan. (4.8/5)

De smaak (puur)

Volgens de fles moet je Beluga in een ruimte houden tussen de -15 en +30°C. Ik heb de fles voor het proeven even afgekoeld in de vriezer en heb hem ingeschonken tussen de -5 en +10°C. Ik had nog nooit een vodka van mout geproefd, dus ik had geen idee wat mij te wachten stond. De geur van Beluga is erg goed, je ruikt bijna niks. Je ruikt een heel klein beetje de alcoholgeur, maar deze is niet scherp. In de mond is de vodka ook heel erg zacht. Je proeft geen branding in de mond en in de keel glijd het ook erg soepel weg.  In de mond smaakt het zelfs een beetje zoet, dit kan komen omdat Beluga een heel klein beetje honing in de vodka heeft gedaan (en met klein beetje bedoel ik ook echt heel weinig, het gaat hier om parts per million). Ook vernam ik tijdens het in mijn mond houden van de vodka een kleine prikkeling op het puntje van mijn tong, alsof ik een peper had genomen. De vodka smaak is echter minder goed wanneer de vodka op kamer temperatuur is, maar dan smaakt elke vodka minder aangenaam. (5/5 tot nu toe één van de beste vodka’s die ik puur heb geproefd)

De smaak (cocktail)

De smaak van Beluga puur was zo goed, dat ik het bijna zonde vond om hem in een cocktail te doen, maar omdat dat nou ook eenmaal bij de review hoort, heb ik er ook een cocktail mee gemaakt. Door de zachte en zoete smaak van Beluga kan je eigenlijk bijna elke cocktail ermee maken die je wilt, ze zullen waarschijnlijk allemaal goed smaken met Beluga vodka. Door de pittige en zoete smaak zou ik er vooral de klassieke Bloody Mary ermee maken. Deze vodka versterkt de peper en de honing in de cocktail waardoor de smaak veel voller is dan bij andere Bloody Mary’s. Ook vind ik deze vodka erg lekker om met champagne te mixen. (4.5/5 deze vodka kan je het beste gebruiken bij ‘exclusieve’ cocktails en cocktails waar vodka de belangrijkste ingrediënt is. Zodat je de smaak van deze vodka kan blijven proeven.)

Conclusie
Deze vodka is perfect voor zowel puur als voor in een cocktail, zelf vind ik het zonde om hem in een cocktail te doen en drink Beluga liever ’on the rocks’! (4.8/5 één van de betere vodka’s die ik ooit heb geproefd)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *